Jeg lavede dobbelt portion, og vil tro der var til ca.25-30 personer, her er hvad jeg gjorde:
Først lavede jeg vaniljeflødecremen, præcist som Blomsterberg beskrev, jeg tilføjede dog lidt ekstra vanilje, ca. en hel stang mere - til dobbelt portion.
Vanilleflødecreme som Blomsterberg laver den:
Vanilleflødecreme som Blomsterberg laver den:
- 1/2 vanillestang
- 75 g sukker
- 70 g majsstivelse
- 4 dl sødmælk
- 4 æggeblommer (det svarer til 60 gram)
- 3 1/2 dl piskefløde
- 1 1/2 dl piskefløde - gemmes og piskes til flødeskum
Sådan laver du vaniljecremen:
- Bland vaniljekorn, sukker og majsstivelse, og pisk det godt sammen med 1 dl af mælken. Tilsæt æggeblommerne.
- Kog de resterende 3 dl mælk op sammen med fløde og den tomme vaniljestang. Tilsæt majsblandingen, når mælkefløden koger, pisk godt i nogle sekunder, til cremen koger godt igennem og tykner. Fjern vaniljestangen, og hæld straks den tykke creme i en kold beholder. Læg husholdningsfilm direkte oven på cremen, så der ikke dannes kondens. Afkøl cremen helt i min. 3 timer.
- Pisk nu den iskolde vaniljecreme glat med et piskeris. Pisk i en anden skål den resterende 1½ dl fløde til skum, og vend forsigtigt sammen med den piskede vaniljecreme til en flødecreme. Jeg bemærkede at det tog tid at få den helt glat, så du skal have tålmodighed.
Vaniljebunde til othellolagkage
- 1/2 god vaniljestang
- 65 g sukker
- 100 g pasteuriserede æggeblommer
- 100 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 200 g pasteuriserede æggehvider
Sådan laver du vanillebundene:
- Æggeblommer, vanillekorn og sukker piskes med håndmixeren til en jævn og tyk æggesnaps, bliv ved til sukkeret er opløst helt.
- Bland mel og bagepulver sammen og sigt det ned i æggesnapsen.
- Æggehviderne piskes stive og vendes lige så forsigtigt ned i dejen til den er jævn og ensartet.
- Jeg puttede hele dejen i en stor springform smurt med smør, og bagte det i ovnen ved 190grader i ca 20 minutter indtil den klarede priktesten (jeg stak en kødnål i og den kom op uden at være fyldt med dej).
- Bunden skal afkøles helt inden du tager den ud af formen.
- Da den var kold skar jeg toppen af kagen af, den var lige som hævet lidt op ad og så delte jeg det resterende i to, så jeg fik to ens og pæne lagkagebunde.
Overtræksmarcipanen
En klassisk Othellolagkage har et bånd af marcipan omkring sig, det har Blomsterbergs selvfølgelig også, men det havde den jeg lavede faktisk ikke. Jeg pyntede den med flødeskum istedet for. Men Blomsterberg anbefaler at du gør sådan her hvis det skal være helt rigtigt, og hun er jo skide god til det med kager så vurder selv hvad du har lyst til.
- 200 g ordentlig marcipan, ren rå
- 100 g flormelis
- 50 g glukosesirup
- Ælt alle ingredienser sammen til en ensartet masse, gerne med røremaskine.
- Opbevar overtræksmarcipanen i en lukket plastpose ved stuetemperatur, indtil den skal anvendes.
Jeg har dog flere gange brugt almindelig marcipan uden andet en flormelis til at holde det fri fra bordet når jeg formede det, og det smager altså også dejligt.
- 125 g ren rå marcipan
- 75 g flormelis
- 60 g æggehvider
Sådan laver du makronbunden:
- Bland marcipan og flormelis sammen med en lillebitte smule af æggehviden.
- Tilsæt mere og mere æggehvide efterhånden for at undgå klumper.
- Fyld makronmassen i en engangssprøjtepose, og klip et lille hul.
- Smør din springform med smør.
- Sprøjt makronmassen jævnt ud i hele ringen.
- Bag bunden til din othellolagkage i ca. 15 min. ved 180°, til den er let gylden. Afkøl bunden helt, og fjern den forsigtigt fra springformen.
Chokoladeglasur
Du skal ikke lave chokoladeglasuren før du har samlet kagen og sat den i køleskabet.
- 75 g god mørk chokolade
- 150 g flormelis
- Lidt vand efter behov
Sådan laver du chokoladeglasur:
Du skal bruge følgende til opbygningen og pyntningen:
- Hak chokoladen fint, og smelt den forsigtigt i en skål over vandbad.
- Rør flormelis og en anelse vand sammen til en tyk glasur i en lille kasserolle, og varm glasuren let.
- Tilsæt den smeltede chokolade - evt. også en anelse mere vand, til glasuren har en passende konsistens.
- Smør den lune chokoladeglasur hurtigt og sirligt ud på toppen af den kolde othellolagekage.
Opbygning og pyntning
Nu er du ved at være klar til at opbygge og pynte din Othellolagkage. Det kræver tålmodighed og meget køleskabsplads.
Du skal bruge følgende til opbygningen og pyntningen:
- 3 dl piskefløde pisket til en hel masse flødeskum
- 150g hindbærmarmelade
- 2 dl piskefløde også pisket til flødeskum
Jeg brugte den højeste springform jeg havde, da jeg ikke kan alt det med lagkageplast som Blomsterberg beskriver på sin side.
Sådan opbygger du Othellolagkagen:
- Nederst i springformen lægger du din afkølede makronbund.
- I kanten af makrinbunden sprøjter du et lag flødeskum ud, så du får en hel ring af flødeskum hele vejen yderst. Nærmest en tynd væg af flødeskum.
- Fordel marmelade nederst på makronbunden, inden for ringen af flødeskum. Put et pænt lag af vanillecreme ovenpå, afslut med den ene vanillebund.
- Gentag en ring af flødeskum oven på vanillebunden og et lag med hindbærmarmelade. Afslut med et lag af vanillecreme igen inden for væggen af flødeskum.
- Øverst placerer du din sidste vanillebund.
- Sæt kagen i køleskabet og lad den stå lidt, nu kan du passende lave chokoladeglasuren.
Nu er du klar til det lidt sjovere.
- Smør den varme chokolade glasur ud forsigtigt og pænt øverst på din vanillebund.
- Nu stak jeg en kniv ned langs kagen og løsnede den fra min springform og fjernede den forsigtigt fra kagen. Min springform har glasbund, så det var ret nemt at få den over på et pænt fad. Men er det ikke til for dig, så lad bunden være og sæt det hele på fadet, man kan alligevel ikke se det når der først er marcipan omkring kagen.
- Mål kagens højde og omkreds og lav et stykke overtæksmarcipan der er lidt højere end kagen, jeg anbefaler 1/2-1 cm, og så skal båndet være 2 cm længere end kagen er i omkreds.
- Rul det ud evt. på Blomsterbergs kageplast eller på et langt stykke bagepapir.
- Skær det til og sæt det hele forsigtigt omkring kagen.
- Pisk det sidste fløde og sæt dutter hele vejen rundt yderst oppe på kagen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar